Leírás
A veleszületett immunrendszer aktiválása
A korábbi évszázadokban környezetünk bővelkedett baktériumok és vírusok által okozott "veszélyekben", ezért az immunrendszerünk folyamatosan igénybe volt véve, mondhatjuk úgy is, edzésben volt. Mielőtt gombaölő szerekkel kezdtünk lepermetezni rutinszerűen a zöldségeket és gyümölcsöket, csaknem minden, amit megettünk élesztőgombákkal és penészgombákkal volt "szennyezve", így az immunrendszerünk az egyes gombák, penészgombák és az élesztőgombák sejtfalaiban levő 1-3, 1-6 β-glükánoknak nevezett molekulákat felismerte, ezek jelenlétére aktiválódott és erős ellencsapással válaszolt.
A túlságosan steril, higiénikus környezet velejárója, hogy kiírtottuk a béta-glükánokat is a környezetünkből, a β-glükán hiány immunrendszerünket gyengébbé és kiegyensúlyozatlanabbá tette, ezt a hiányt érdemes pótolni.
A β-glükánok számos organizmusban megtalálhatók (pl. élesztőgombák, penészgombák, gabonamagvak és baktériumok) Mindegyik β-glükán típus különböző szerkezeti képlettel jellemezhető, és ezeknek egyedi biológiai aktivitásuk van. A kutatások igazolták, hogy az élesztőgombából származó β-glükánoknak van a legerősebb immunrendszer-erősítő tulajdonsága.
Mit csinál a béta-glükán a szervezetben?
A természetes és nagy tisztaságú β-glükán struktúráját a bél immunsejtjei mint kórokozót észlelik, amelyre direkt módon egy nem-specifikus immunválasszal reagálnak, megtörténik az úgynevezett falósejtek aktiválódása a Peyer-plakkokban. Ezek a falósejtek a patogének elpusztításába kezdenek és további olyan védősejteket aktiválnak, mint a B- és T-sejtek. Az élesztő eredetű β-glükán erősíti az immunrendszert és felkészíti arra, hogy egy esetleges fertőzésre gyorsan reagálhasson.
A béta-glükán a veleszületett immunrendszer kulcshatású immunsejtjeihez, a neutrofilek felszínéhez kapcsolódik, azokat aktiválja, de azok élettartama legfeljebb nagyjából két nap. Az elpusztult immunsejtek helyére újak képződnek és ha nem kapnak béta-glükán általi aktiválást, ugyanúgy működnek, mint a béta-glükán fogyasztás előtt. Egy természetes alapanyagról van szó, amely a túlzottan steril táplálkozás miatt elkényelmesedő veleszületett immunfunkciókat tartja a nap 24 órájában készenlétben, és mindezt maximális gyártásbiztonságú és tisztaságú formában biztosíthatjuk szervezetünknek.
Nem stimulálja túl az immunrendszert, nem kényelmesíti el azt.
Minden élelmiszerbiztonsági követelménynek megfelel, az EU tagállamaiban (is) élelmiszer összetevőként forgalomba hozható (258/97/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet). Az élelmiszerbiztonsági hatásvizsgálatokat az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság végezte, szakvéleményében az élesztő béta-glükán biztonságosságát 1,5 éves kortól vizsgálta, és teljesen biztonságosnak találta. Az OGYÉI előírásnak megfelelően 3 éves kortól javasolhatjuk.
Várandósság és szoptatás ideje alatt is szedhető, nincs mellékhatása, de jelezze orvosának vagy védőnőnek, hogy béta-glükánt fogyaszt. Teljesen biztonságos, rendszeresen szedhető megelőzésre, betegség jeleinél a napi adag duplázható, akár triplázható, ugyanis a béta-glükánt nem lehet túladagolni.
A Beta-Glukan fogyasztásával védelmet biztosítunk szervezetünknek a megfázás ellen, ugyanis az immunrendszerünket jobban felkészítjük a napi kihívásokra. Reprezentatív fogyasztási kutatások készültek, ahol a béta-glükánok megelőző és terápiás hatását vizsgálták és az alábbi szignifikáns eredményeket tapasztalták:
- kevesebb megfázásos megbetegedés a téli influenzaszezon során a tanulmány Yestimun®-csoportjának résztvevői körében;
- kevesebb megnyilvánuló tünet egy megfázás esetén a Yestimun®-csoport kísérleti résztvevői között;
- szignifikáns csökkenés a megfázás átlagos lefolyási idejét tekintve egy megfázás esetén.
A béta-glükán stimulálja az immunrendszert, csökkenti a fertőzések gyakoriságát és súlyosságát, járványos időszakban kivédi a megbetegedést, tartós stressz, vizsgaidőszak, határidős munkák esetén kivédi a legyengülés okozta megbetegedéseket. Kórházi kezelés, műtét előtt legalább 48 órával elkezdve kivédi a rezisztens kórházi törzsek okozta fertőzéseket, kemoterápia és sugárterápia esetén bizonyítottan gyorsítja a csontvelő regenerációját, megakadályozza a vérkép romlását vagy meggyorsítja annak regenerációját, daganatok kiegészítő kezelésében felerősíti a természetes immunitást. Rendszeresen betegeskedő gyermekek esetén töredékére csökkenti a megbetegedések gyakoriságát, valamint az immunsejtek (T sejtek) érésének befolyásolása útján csökkenti az allergiát okozó immunsejtek arányát, mérsékeli vagy kivédi az allergia tüneteit”
A JutaVit Beta Glukan Komplex Saccharomyces Cerevisiae fajtájú élesztőből kivont béta-glükánt, szerves cinket, szerves szelént és C-vitamint tartalmaz. A béta-glükán a természetben is előforduló poliszaharid; több altípusát különítik el, attól függően, hogy hány szénatom kapcsolódik a molekulához. Gombák, növények és baktériumok sejtfalának alkotóelemei. Oldható és oldhatatlan formában egyaránt létezik: az oldhatatlan béta-glükán (1,3/1,6 D) jóval nagyobb biológiai aktivitással rendelkezik, mint az oldható.
A termék kizárólag szerves kötésű, jól hasznosuló cink-glükonátot tartalmaz. A cink-glükonátból származó szerves cink jobb hasznosulással rendelkezik, mint a szervetlen cink (cink-oxid) vegyületek. A termék szerves kötésű, jól hasznosuló L-szeleno-metionint tartalmaz. Az L-szeleno-metioninból származó szerves szelén jobb hasznosulással rendelkezik, mint a szervetlen szelén (nátrium-szelenit, nátrium-szelenát) vegyületek.
- A szelén, cink, C-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
- A szelén részt vesz a normál spermaképződésben.
- A szelén, cink, C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
EAN kód: 5999887073960
Adagolás: Napi 2-3x1 kapszulát étkezések előtt folyadékkal egészben lenyelni.
Kiszerelés: 70 db kapszula
Nettó tömeg: 47, 6 g
Összetevők: Élesztő gomba kivonat (Saccharomyces cerevisiae) 80% Béta-glükán (1,3/1,6 D) tartalommal, L-aszkorbinsav, hidroxipropil-metil-cellulóz (kapszulahéj), tömegnövelő szerek (kalcium-foszfát, mikrokristályos cellulóz), cink-glükonát, csomósodást gátló anyagok (zsírsavak magnéziumsói, szilícium-dioxid), L-szeleno-metionin).
Figyelmeztetés:
- Kisgyermekek elől elzárva tárolandó.
- Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyen-súlyozott vegyes étrendet, és az egészséges életmódot.
Tárolás: Szobahőmérsékleten, közvetlen napfénytől védve, lezárt dobozában.